GESCHIEDENIS :Een roemrijk verleden

Bijgewerkt op: 22 okt. 2020

De Baudelokapel, gelegen in het centrum van Gent, is de voormalige kapel van de abdij van Baudelo. De kapel kent een lange en roemrijke geschiedenis. In 1197 verliet de benedictijn Boudewijn van Boekel met een aantal volgelingen de Gentse Sint-Pietersabdij om in het afgelegen plaatsje Boudelo, nabij Klein-Sinaai in het Waasland, een nieuwe gemeenschap te stichten. Vanuit de Cisterziënzerabdij die hier begin dertiende eeuw voortkwam, richten de monniken van Boudelo in 1259 een refugium op nabij de Sint-Jacobskerk in het centrum van Gent. De Baudeloabdij in het Waasland groeide stelselmatig, maar werd gesloten en gedeeltelijk afgebroken tijdens de godsdiensttwisten in de zestiende eeuw. De monniken besloten zich te vestigen in hun Gents refugiehuis, dat in 1602 erkend werd als klooster. In het verloop van de zeventiende eeuw werden de kerk, het klooster, de pandgang, het abtshuis en het dormitorium verder uitgebouwd. De monniken hadden ook een uitgebreide kunstcollectie, die ook in de achttiende eeuw verder uitbreidde. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) zou hier op achtjarige leeftijd hebben geconcerteerd.

Boekenparadijs In 1796 werd het klooster opgegeven en heringericht als school met de kapel als ‘Tempel der Rede’. Vanaf 1800 werden de bibliotheken van alle afgeschafte kloosters ondergebracht in de kapel. In de periode 1819-1978, diende de kapel als universiteitsbibliotheek. Enkele jaren later zou ook de stadsbibliotheek zich hier vestigen. Ter ondersteuning van deze functie werden in de negentiende eeuw verscheidene gebouwen zoals een portiek, een leeszaal en een nieuwe vleugel tegen de kapel aangebouwd. De bibliotheek zou in 1978 verplaatsen naar het Zuid, waarna de kapel grotendeels leeg kwam te staan. Tijdens de Gentse Feesten gebruikte de stad de kapel wel nog voor concerten.

Goddelijke gerechten De stad Gent werd in 2001 eigenaar van de kapel. De stad bracht kortstondig de Kunstcampus en de Academie voor Muziek, Woord en Dans onder in het pand, maar vanwege stabiliteitsproblemen moesten de campus en academie op zoek naar een andere locatie. In 2013 kocht een privé investeerder de Baudelokapel


83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven